We've moved!


Μετακομίσαμε!
To bitiboukou (aka ένα ακόμα blog) ζεί πλέον σε άλλο σαιτ. Όλα τα καινούργια άρθρα θα ανέβουν στο bitiboukou.com

Υπάρχουν πολλά καλά πράματα για διάβασμα εδώ όμως, οπότε take a look.

Τα λέμε στην άλλη πλευρά.

-Άνι

20.10.14

HOW TO #9: πώς να κάνεις οικονομία στο Λονδίνο


Οι εμπειρίες μου μέχρι τώρα δε θα μπορούσαν να διαφέρουν περισσότερο από τα όνειρα που είχα πριν ζήσω στο Λονδίνο. To κόστος της ζωής καταφέρνει να σκοτώσει όλες τις φαντασιώσεις που έχουμε για τις Ιθάκες μας.



Όλοι έχουμε το δικό μας τρόπο να κάνουμε οικονομία φυσικά. Εγώ θα προτείνω 2-3 πράματα για το Λονδίνο συγκεκριμένα. Ελπίζω να βοηθήσουν κάποιον.

1) ΨΩΝΙA - Φαγητό



Το ιδανικό μέρος είναι οι λαϊκές, τα market δηλαδή. Γενικά είναι πιο φτηνά, με πιο φρέσκα προϊόντα. Αλλιώς, όπως και σε κάθε χώρα, κοιτάμε τις προσφορές στα σουπερ-μάρκετ.

Το ASDA είναι το καλύτερο για να κάνεις οικονομία. Έχω δει αμέτρητα σάπια φρούτα, αλλά αν προσέξεις βρίσκεις πάντα κάτι. Το Tesco δε το συνιστώ καθόλου γιατί τα πάντα είναι υπερτιμημένα και συχνά ληγμένα. Γενικά τα Tesco μυρίζουν σα μπαγιάτικα κρεμμυδάκια. Δε θα συνιστούσα το Iceland για φαγητό. Για προσφορές από αναψυκτικά και τέτοια είναι εντάξει, αλλά θα πρότεινα να αποφύγετε τα κρέατα - ειδικά το ψάρι.

Σε Tesco και Sainsbury's αξίζει να έχουμε κάρτα πελάτη. Σε ένα χρόνο σου δείνουν τουλάχιστον 20 λίρες σε πόντους.

Ακραία περίπτωση: Πολλές φορές κατεβάζουν τις τιμές από αντικείμενα που είναι έτοιμα να λήξουν. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο σημείο στα ψυγεία που πάνε και τα βάζουν, γνωστό σε κανέναν ώς το Shelf of Purgatory. Ότι δεν έχει φυτρώσει, είναι εντάξει.

2) ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ



Αυτή είναι μια συμβουλή που ίσως δε θα έπρεπε να τη δώσω ποτέ σε κανέναν άνθρωπο, οπότε συνεχίστε με δικιά σας ευθύνη.

Τα ΜΜΜ είναι , φυσικά, αρκετά ακριβά στο Λονδίνο. Για να πας από τα προάστια στο κέντρο και να γυρίσεις, χρειάζεσαι ημερήσιο πάσο που κοστίζει σχεδόν 10 λίρες.

Έτσι, για να βολτάρεις στο Λονδίνο, πάρε μόνο λεωφορεία. Υπάρχουν εφαρμογές για το κινητό (citymapper για παράδειγμα) που σου δείχνουν οδηγίες για το ταξίδι αν δε θες να πάρεις τρένα κτλ. Έτσι κάνεις ένα ταξίδι που κανονικά διαρκεί 2 ώρες, να διαρκέσει 5.

Όμως το ημερήσιο πάσο για λεωφορεία μόνο κάνει 4μιση λίρες. Ιδού! περισσεύουν πάνω από 4μιση λίρες που μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για άλλες ανάγκες όπως φαγητό ή ουίσκι.

Ζήτω το bus surfing!

3) ΠΟΤΟ ΕΞΩ



Ας πούμε πως οι φίλοι μας πάνε στη παμπ κάθε παρασκευή γιατί δεν είναι όσο στενόκωλοι όσο εμείς.

Αγοράζουμε ένα φλασκί, το γεμίζουμε με το πνεύμα της επιλογής μας, και στη παμπ αγοράζουμε ένα αναψυκτικό (πχ χυμό) και το νοθεύουμε διακριτικά κάτω από το τραπέζι. Έτσι, ενώ αγοράζουμε 2 κοκα-κόλες, πίνουμε 2 τριπλά Captain Morgan & Cola.

Ακραία περίπτωση: Aγοράζουμε τη κόκα κόλα πριν πάμε στη παμπ και από το μπαρ ζητάμε απλά ένα ποτήρι νερό ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΥΣΗ. Μη μας χρεώσουν κι ολας. Αφού πιούμε το νεράκι μας, φτιάχνουμε το ποτό μας.

4) ΦΑΓΗΤΟ ΕΞΩ



Ας πούμε πως κάνεις βόλτες στο Λονδίνο και πεινάς. Έχεις ήδη ταξιδέψει 4 ώρες αντί για μία, οπότε τουλάχιστον μπορείς να αγοράσεις κάτι να φας.

Τα μάρκετ κάνουν Meal Deal όπου μπορείς να αγοράσεις ένα μέτριο σάντουιτς, ένα μικρό πακέτο πατατάκια, και ένα ζαχαροποτό για 3-4 λίρες. Εναλλακτικά, υπάρχουν καφενεία που έχουν φτηνό φαγητό. Kοιτάξτε για τη λέξη cafe στις ταμπέλες - όχι café. Προσοχή στη διαφορά, γιατί θα καταλήξετε σε κάνα Costa και θα δώσετε 4 λίρες για μια φέτα ζαμπόν και 4 ψίχουλα πολύσπορου.

Ακραία περίπτωση: Ας πούμε πως θέλουμε να κάνουμε οικονομία, αλλά οι φίλοι μας πάνε να φάνε έξω. Εμείς, θα παραγγείλουμε μόνο ένα ορεκτικό, και σιγά σιγά η φιλική συμπόνια θα μας ταΐσει από δω κι από κει.


5) ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΙΣ



Στο Λονδίνο υπάρχουν πάντα πράματα που είναι κουλ και δωρεάν. Το Time Out έχει ένα σωρό λίστες και είναι πολύ ενημερωτικό.

Μη ξεχάσετε το φλασκί!

-Άνι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια